Proiectul de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energiei (ANRE) conform caruia, consumatorii care vor produce energie regenerabila vor putea livra surplusul de energie in retea, a intrat in vigoare in acest an. Asadar, incepand cu anul 2019 vei putea vinde energia produsa de sisteme fotovoltaice on grid.

In cazul in care si tu te numeri printre persoanele care detin un sistem de panouri fotovoltaice, iti produci energia singur si chiar ramai cu un surplus de energie la finalul zile, ai posibilitatea de a deveni prosumator.

Conform legii in vigoare, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.

Prosumatorii sunt cei care detin panouri fotovoltaice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum. Acestia nu trebuie sa beneficieze de sistemul de promovare prin certificate verzi. Ei pot vinde energia electrica produsa si livrata in retelele electrice a furnizorilor de energie electrica in cazul in care acestia, in calitate de consumatori finali, au incheiat un contract de furnizare a energiei electrice, la pretul prevazut.

Pentru a deveni prosumator si a vinde surplusul de energie produsa de panourile fotovoltaice, trebuie sa urmezi cativa pasi. In randurile de mai jos, iti voi spune ce trebuie sa faci conform legii pentru a ajunge sa iti vinzi surplusul de energie.

 1. Trebuie sa te inscrii la un instalator validat de Administratia Fondului pentru Mediu si sa depui documentele solicitate in ghidul de finantare. Iti va fi analizat dosarul de catre Administratia Fondului pentru Mediu ca sa se asigure ca indeplinesti toate conditiile de eligibilitate. Acestia vor publica mai apoi o lista cu cei acceptati in proiect.
 1. In 90 de zile de la publicarea listelor trebuie sa obtii Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la operatorul de distributie si sa-l depui la instalatori, care le introduc scanate in aplicatia informatica. Dupa introducerea actelor, aplicatia va genera contractul de finantare nerambursabila.
 1. In termen de 8 luni de la semnarea contractului si introducerea acestuia in aplicatia informatica, tu, impreuna cu instalatorul validat trebuie sa:
 • implementati proiectul de obtinere a certificatului de racordare;
 • sa incheiati contractul de racordare daca este cazul;
 • se realizeaza lucrarile de racordare;
 • se realizeaza instalatii de utilizare;
 • se indeplinesc formalitatile de receptie si PIF* a sistemului fotovoltaic si de facturare si plata a contributiei proprii a persoanei fizice.

 1. Instalatorul validat va transmite cererea de decontare la AFM, cuprinzand documente proprii, care atesta eligibilitatea acestuia, precum si toate documentele justificative depuse de catre tine de la momentul inscrierii acesteia in program. Toate documentele depuse la AFM trebuie sa corespunda cu cele scanate si cu informatiile introduse in aplicatia informatica, sub sanctiunea neefectuarii platilor aferente dosarelor respective.
 1. Iar ultimul pas este monitorizarea finantarii acordate, care are in vedere urmarirea respectarii unor obligatii, pe o perioada de 5 ani, precum si colectarea datelor privind functionarea sistemului de panouri fotovoltaice si privind energia regenerabila produsa.

Sistemele de panouri vor avea instalate contoare inteligente (altele decat cele montate pentru contorizarea energiei consumate/furnizate), care vor permite colectarea datelor de la distanta/electronic.

Dupa ce ai parcurs toti acesti pasi, trebuie sa transmiti operatorilor de distributie urmatoarele informatii/documente, in vederea certificarii calitatii de prosumator:

 1. Informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorilor de distributie, si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice.
 1. Certificatul constatator, in original sau copie, emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului, prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica.
 1. Declaratie pe proprie raspundere a prosumatorului persoana fizica din care sa rezulte ca acesta acceseaza sau nu acceseaza programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Urmeaza si tu toti pasii pentru a deveni prosumator si vinde surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice on grid!