In acest articol dezbatem putin activitatea prin care poti sa fii prosumator, care sunt pasii si ce implica acest lucru. Cel mai simplu va fi pentru persoanele care deja au un sistem fotovoltatic on grid sau off grid, dar si sisteme de stocare a energiei.
In urma cu foarte multi ani, cand ne uitam pe plan international, vedeam diferite mecanisme prin care locuitorii pot sa devina producatori de energie electrica. Cei mai multi dintre noi am visat mereu la asta cu ochii deschisi si ne gandeam ca in Romania nu va fi posibil niciodata acest lucru, iar faptul ca am putea fi platiti pentru producerea energiei si pentru injectarea acesteia in retea, nici macar nu ne trecea prin cap.
Ei bine, am ajuns in anul 2019 si cele mai multe dintre aceste lucruri ni se par foarte normale si relativ usor accesibile. Statul Roman a inteles intr-un final ca producerea de energie electrica de catre fiecare consumator este viitorul, iar astfel vom putea scapa treptat de poluare sau macar sa reducem acest lucru si oamenii vor consuma doar atat cat au nevoie, iar costurile vor fi reduse.
E adevarat, poti sa devii prosumator, sa produci energie electrica, sa o “injectezi” in retea si sa primesti bani pentru asta. Nu este cazul sa te gandesti la sume enorme, pentru ca ajunge simplul fapt ca iti produci singur energia electrica si nu trebuie sa platesti facturi catre diversi furnizori.
Inainte de a trece la pasii necesari pentru a deveni prosumator, sa vedem ce inseamna mai exact acest lucru. Prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.
In primul rand ai nevoie de o certificare a calitatii de prosumator care spune ca daca detii un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu putere instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum, trebuie sa transmiti operatorului de distributie din judetul in care se afla centrala cateva informatii/documente, prin care si:
- a) informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorilor de distributie si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice care trebuie trimise odata cu dosarul instalatiei de utilizare intocmit de executantul acesteia.
- b) pentru persoanele fizice, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu. Trimite aceasta declaratie odata cu solicitarea de racordare a locului de consum si de producere.
- c) pentru persoane juridice, certificatul constatator, in original sau copie, emis de Oficiul Registrului Comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului, prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica; persoanele juridice nu trimit declaratia de la punctul b).
- d) Trimite acest certificat odata cu solicitarea de racordare a locului de consum si de producere.
Cum devin prosumator?
- Aplicand pentru finantare la ”Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica”, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, emis de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
- Prin realizarea investitiei (CEF) din fonduri proprii.
- Daca doresti sa aplici pentru finantare prin “Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica”, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, emis de AFM.
Acum ca ai vazut cateva informatii despre activitatea prin care poti sa fii prosumator, alege doar sistemele si produsele necesare si bucura-te de energia electrica produsa de tine! Urmareste in continuare site-ul nostru pentru si mai multe informatii despre acest subiect!