Intrucat producerea de energie electrica din surse regenerabile capteaza interesul si acelor clienti care au un consum redus pe care vor sa si-l acopere din surse regenerabile, a fost elaborat un cadru de reglementare specific pentru preluarea energiei electrice produse si injectate in retea, iar asta inseamna ca oricine poate sa devina prosumator in Romania.

In acest sens, la finalul anului 2018, ANRE a emis o serie de reglementari suplimentare prin care se stabilesc regulile de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile si modalitatea de achizitionare de catre furnizori a energiei livrate de prosumatori in retea.

Pentru a putea vinde surplusul de energie ca prosumator, trebuie sa detii o centrala electrica racordata, astfel incat alimentarea consumului propriu si livrarea surplusului in reteaua electrica sa se realizeze prin acelasi racord. Masurarea energiei electrice trebuie sa se faca fie printr-un contor inteligent, fie prin contoare care pot fi citite la distanta, integrabile in sisteme de masurare inteligente, deoarece trebuie sa se poata masura cat ai produs, cat ai consumat din retea si cat ai livrat in retea.

Soarele este o sursa inepuizabila si regenerabila de energie si poate fi folosit pentru a produce energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice on grid. Intai de toate trebuie sa stii ca principiul de functionare al panourilor solare pentru apa calda este mult mai simplu decat al panourilor fotovoltaice, dar la fel de folositor pentru generarea de energie utilizabila ca si procesul fotovoltaic. Sistemele solare pentru apa calda folosite in gospodarii pot reduce costul electricitatii, deoarece incalzesc apa direct de la soare si apoi aceasta este stocata in boilere.

Cum putem avea facturi mai mici cu ajutorul sistemelor fotovoltaice?

Avand in vedere instalarea unor asemenea panouri, cu ajutorul luminii solare vei incepe sa iti produci energia proprie. Din moment ce procesul de productie a energiei electrice incepe sa se contureze odata cu punerea in functiune a sistemelor fotovoltaice, automat nu vei mai utiliza la fel de multa energie din reteaua nationala. Iar asta inseamna ca facturile la energia electrica furnizata de catre reteaua nationala vor scadea si ele. Facturile la curent vor scadea in functie de marimea si puterea sistemelor fotovoltaice instalate. Ai posibilitatea astfel sa ajungi chiar sa fii 100% independent de reteaua nationala si sa folosesti exclusiv energia produsa de catre panourile fotovoltaice.

Cum obtii certificatul de prosumator?

In vederea certificarii calitatii de prosumator, trebuie sa trimiti operatorului de distributie din zona  in care se afla centrala ta, urmatoarele informatii/documente:

  • Informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorului de distributie, si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice.
  • Pentru persoanele fizice, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu.
  • Pentru persoane juridice, certificatul constatator, in copie, emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului, prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica.

Beneficiile prosumatorilor

  • Reduci consumul de energie electrica de la furnizori si automat se reduc si facturile pe care trebuie sa le platesti.
  • Te folosesti de resursele naturale (soarele) pentru a-ti produce singur cantitatea de energie electrica. Nu doar ca vei produce cantitatea consumata, ci vei produce si mai mult, energie pe care o poti stoca foarte usor sau pe care o poti injecta in reteaua nationala.
  • Reduci gradul de dependenta la retea, iar asta inseamna ca vei fi independent de orice furnizor de energie electrica si nu vei mai avea facturi.
  • Participi activ la reducerea poluarii si astfel salvezi planeta prin atenuarea schimbarilor climatice.
  • Contribui activ la reteaua nationala de energie electrica de fiecare data cand injectezi energie in aceasta retea din ceea ce ai produs chiar tu.

 

Pregateste toate documentele, informeaza-te si obtine calitatea de prosumator in Romania!