Incepand cu anul 2019 este foarte usor sa fii prosumator in Romania, chiar daca inca mai sunt cateva reglementari de facut, insa daca te informezi corect, cu siguranta acest proces va fi foarte simplu pentru tine. Incepe prin a-ti face un plan, aduna informatii, incepe sa lucrezi la dosar si informeaza-te in legatura cu toate componentele de care vei avea nevoie.

Componente tehnice de care ai nevoie

Panourile fotovoltaice cu ajutorul carora se adapteaza energia solara si se transforma in curent continuu si invertor unde energia este transformata in curent alternativ, consumat local, surplusul fiind evacuata in reteaua electica de distribuite, prin bransament electric comun (consum/producere).

Legislatia

Deoarece producerea de energie electrica din surse regenerabile capteaza interesul si acelor clienti care au un consum redus pe care vor sa si-l acopere din surse regenerabile, a fost elaborat un cadru de reglementare specific pentru preluarea energiei electrice produse si injectate in retea.

La finalul anului 2018, ANRE a emis o serie de reglementari suplimentare prin care se stabilesc regulile de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile si modalitatea de achizitionare de catre furnizori a energiei livrate de prosumatori in retea.

Pentru a putea vinde surplusul de energie ca prosumator, trebuie sa ai instalata o centrala electrica racordata, astfel incat alimentarea consumului propriu si livrarea surplusului in reteaua electrica sa se realizeze prin acelasi racord. Masurarea energiei electrice trebuie sa se faca fie printr-un contor inteligent, fie prin contoare care pot fi citite la distanta, integrabile in sisteme de masurare inteligente, deoarece trebuie sa se poata masura cat ai produs, cat ai consumat din retea si cat ai livrat in retea.

Cheltuielile pentru a fi prosumator

Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de Autoritate se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente:

  1. panouri fotovoltaice;
  2. invertor;
  3. materiale conexiuni;
  4. structura de montaj a sistemului;
  5. modul de comunicatie;
  6. contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
  7. tablou electric curent continuu/curent alternativ.

Ce este un prosumator?

Prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial. Este posibil si in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.

Prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum si care nu beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde energia electrica produsa din acestea si livrata in retelele electrice furnizorilor de energie electrica cu care acestia, in calitate de consumatori finali, au incheiat/incheie contract de furnizare a energiei electrice, la pretul prevazut la art. 14 alin. (6^2) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

A venit momentul ca si in Romania sa ne putem bucura de toate avantajele sistemelor fotovoltaice si sa profitam de aceasta ocazie prin care putem sa primim bani pentru energia produsa, pe care o injectam in reteaua nationala. Ce implica statutul de prosumator si ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa alegi aceasta cale? Ai aflat din acest articol, iar daca ne urmaresti blogul in continuare, vei afla toate informatiile de interes pentru a stii cum poti sa fii prosumator in Romania!