Vehiculele electrice ofera numeroase beneficii, dar au si unele dezavantaje in comparatie cu automobilele conventionale pe benzina, motorina sau gaz. Una dintre cele mai mari intrebari cu care se confrunta potentialii cumparatori de masini electrice este sa achizitioneze un vehicul electric, un vehicul electric hibrid plug-in sau o masina cu motor pe benzina.

Daca alegi o masina electrica, trebuie sa iei in calcul si achizitionarea unei statii de incarcati pentru vehiculele electrice sau sa urmaresti montarea lor de catre statul roman. Daca esti pe ganduri daca sa achizitionezi sau nu un vehicul electric, mai jos ai argumentele pro, dar si cele contra, iar la final decizia iti apartine.

Toate vehiculele electrice ofera numeroase beneficii, inclusiv eficienta energetica ridicata, emisiile reduse si performanta puternica.

Argumente pro

Masinile electrice sunt eficiente din punct de vedere energetic

Eficienta energetica se refera la cantitatea de energie din sursa de combustibil care este transformata in energie reala pentru alimentarea rotilor unui vehicul. Masinile electrice sunt mult mai eficiente decat vehiculele conventionale pe baza altor combustibili: bateriile lor convertesc intre 59 si 62% din energia in miscare a vehiculelor, in timp ce vehiculele alimentate cu alt combustibil convertesc doar intre 17 si 21%. Asta inseamna ca incarcarea bateriei unui vehicul electric rezista mai mult la alimentarea autovehiculului, decat umplerea la o pompa de combustibil (benzina, motorina sau gaz).

Masinile electrice reduc emisiile

Reducerea emisiilor, inclusiv utilizarea redusa a combustibilului, este un alt argument pro pentru vehiculele electrice. Deoarece se bazeaza pe o baterie reincarcabila, utilizarea unei masini electrice nu creeaza emisii de gaze de evacuare, care reprezinta o sursa majora de poluare in intreaga lume. In plus, bateria reincarcabila inseamna mult mai putini bani cheltuiti pe combustibil, iar asta inseamna ca toata energia poate fi furnizata pe plan intern (si adesea prin resurse regenerabile, cum ar fi sistemele de panouri solare).

Masinile electrice sunt de inalta performanta si necesita intretinere redusa

Vehiculele electrice mari sunt de asemenea vehicule de inalta performanta a caror motoare nu sunt numai silentioase si netede, ci necesita mai putina intretinere decat motoarele cu combustie interna. De asemenea, experienta de conducere poate fi distractiva, deoarece motoarele electrice reactioneaza foarte rapid, facandu-le sa raspunda la un cuplu bun. Vehiculele electrice sunt in general mai noi decat omologii lor alimentati cu gaze si sunt adesea mai conectati digital cu statiile de incarcare care ofera optiunea de a controla incarcarea de la o aplicatie.

Argumente contra

Masinile electrice pot calatori mai putin

Vehiculele electrice au in medie o distanta de utilizare mai mica decat autovehiculele alimentate cu benzina, motorina sau gaz. Majoritatea modelelor variaza intre 80 si 140 de km pe incarcare, iar unele modele de lux atingand game de 300 de km la o incarcare. Poate fi o problema atunci cand va interesati de un vehicul electric, daca luati in calcul calatoriile lungi in mod frecvent. Disponibilitatea statiilor de incarcare poate face ca vehiculele electrice sa fie mai putin potrivite pentru activitati precum calatoriile pe drumuri lungi sau autostrazi.

Masinile electrice au nevoie de mai mult timp pentru alimentare

Incarcarea unui vehicul electric poate fi, de asemenea, o problema. Reincarcarea completa a acumulatorului cu incarcatorul poate dura pana la 8 ore, iar statiile de incarcare rapida au nevoie de 30 de minute pentru incarcarea la o capacitate de 80%. Conducatorii de masini electrice trebuie sa fie precauti, deoarece nu exista posibiliatea incarcarii rapide ca si la statia de benzina.

Masinile electrice sunt mai scumpe si este posibil ca bateriile sa aiba nevoie de inlocuire

Bateriile din interiorul unei masini electrice sunt scumpe si s-ar putea sa necesite inlocuire de mai multe ori pe toata durata de viata a masinii. Vehiculele electrice sunt, de asemenea, mai scumpe decat autovehiculele alimentate cu alt tip de combustibil, iar costul initial al vehiculului electric poate fi destul de mare. Cu toate acestea, economiile cu costurile de combustibil, creditele fiscale si stimulentele de stat, pot contribui la compensarea acestui cost global de achizitie daca acestea sunt disponibile.

In ansamblu, vehiculele electrice, ca orice vehicul, trebuie evaluate pe baza nevoilor personale si a utilizarii vehiculului. Ia considerare ceea ce este mai bine pentru tine atunci cand esti interesat sa cumperi un astfel de vehicul si nu uita ca este importanta si achizitionarea unei statii de incarcare pentru vehiculele electrice.