Multi oameni s-au gandit in ultimii ani la posibilitatea tot mai accesibila de a-si produce singuri energia electrica necesara in casa si gospodarie. Dar, desi metodele alternative ca panourile solare sau eolienele au aparut si in tara noastra, preturile lor inca sunt destul de ridicate. Sigur, este o investitie care se amortizeaza rapid in timp prin faptul ca facturile la energie electrica platite furnizorilor locali sunt mult mai mici sau dispar complet si exista chiar posibilitatea ca acesta sa iti dea tie bani pentru energia suplimentara pe care o produci si o transferi in reteaua sa, dar nu toata lumea isi permite aceasta investitie initiala.

Programul “Casa Verde”

De aceea, anul 2018 a venit cu o veste foarte buna pentru noi toti, si anume programul “Casa Verde” initiat de statul roman pentru subventionarea sistemelor fotovoltaice folosite la incalzirea apei din locuinte. Este vorba de o finantare nerambursabila in valoare de 6.000 lei, care acopera achizitionarea panourilor solare (inclusiv TVA-ul), dar si bazinul de apa, manopera de montare a acestora si orice alte costuri cu punerea in functiune a sistemului. Daca solicitantul finantarii are nevoie de un panou mai mare decat cel standard, el poate beneficia oricum de cei 6.000 lei si va suporta diferenta de pret.

Procedura de inscriere pentru a primi aceste subventii este simpla si nu necesita un dosar foarte stufos. Solicitantul trebuie doar sa faca dovada faptului ca este proprietarul casei pentru care doreste sa cumpere panouri solare si a faptului ca nu are datorii la plata impozitelor locale, sa includa cazierul personal si extrasul de carte funciara a locuintei (ceea ce presupune realizarea in prealabil a unul cadastru pentru acel imobil). Pe langa conditia ca solicitantul sa nu fi fost condamnat pentru infractiuni de mediu, mai exista si cea ca acesta sa nu mai fi beneficiat in trecut de finantari prin proiecte similare.

Desi inca nu au fost facute publice rezultatele sesiunii de inscriere in programul “Casa Verde” care s-a derulat in primavara anului 2018, sesiunea anterioara din 2016 a fost un real succes, cu sute de proiecte inscrise, aprobate si subventionate. Daca nu ai aflat de acest program pana acum, nu te ingrijora, nu e prea tarziu. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului spun ca vor mai fi organizate sesiuni de depunere a dosarelor anul acesta, dar perioada exacta nu se cunoaste inca. Ministerul Mediului va face un anunt oficial cu 10 zile inainte, deci ai suficient timp pentru a-ti pregati actele necesare la dosar.

Programul de montare de panouri fotovoltaice

Spre sfarsitul acestui an, programul “Casa Verde” va fi inlocuit de un altul, axat tot pe subventionarea panourilor fotovoltaice. Acest nou program vine cu fonduri de 100 de milioane de euro pentru montarea de celule fotovoltaice si va putea fi accesat de 26.000 de gospodarii din intreaga tara pentru a deveni mici producatori de energie electrica. Diferenta este ca in cadrul acestui program, panourile solare instalate vor putea fi folosite si pentru incalzirea locuinte, nu doar a apei. Ministrul Mediului a anuntat ca ghidul de finantare va fi facut public in cel mai scurt timp, asa ca stai cu ochii pe anunturile oficiale.

Programul “Centenarul Luminii”

In plus, programul “Casa Verde” nu este singurul prin care poti beneficia de subventii pentru sistemele fotovoltaice. Tot in acest an se discuta in cadrul Ministerului Mediului si Ministerului Energiei despre programul “Centenarul Luminii”, care vine in mod special in ajutorul gospodariilor din mediul rural si zonele izolate, care nu au acces la energie electrica, dar nici la informatii despre programele de subventionare. Prin urmare, acest proiect va finanta 9.000 de locuinte din zonele mentionate mai sus si le va echipa cu sisteme fotovoltaice. Ministrul Mediului a mai spus ca isi doreste ca in Romania sa nu mai existe nici o gospodarie fara curent electric.
Pregateste-te din timp pentru urmatoarele sesiuni de inscrieri in programele de subventionare a sistemelor fotovoltaice – pregateste-ti cat mai multe dintre actele necesare si studiaza incepand chiar de acum oferta de panouri solare de pe piata!