Cu siguranta si tu te-ai saturat sa platesti lunar sume din ce in ce mai mari pentru facturile la electricitate, apa, gaz, internet si asa mai departe. Te gandesti la tot felul de portite prin care ai putea sa scazi suma pe care o platesti lunar pentru aceste utilitati, dar nu ai gasit inca solutia optima. Noi avem pentru tine o solutie cu ajutorul careia ai posibilitatea sa scazi considerabil factura le electricitate. In acest articol vom vorbi despre care sunt avantajele instalarii unor sisteme fotovoltaice on grid si cum te ajuta acestea sa ai o factura considerabil mai mica la electricitate.

Soarele fiind o sursa inepuizabila si regenerabila de energie, poate fi folosit pentru a produce energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice on grid. Intai de toate, nu trebui sa confundam panourile solare cu panourile fotovoltaice. Principiul de functionare al panourilor solare pentru apa calda este mult mai simplu decat al panourilor fotovoltaice, dar la fel de folositor pentru generarea de energie utilizabila ca si procesul fotovoltaic. Sistemele solare pentru apa calda folosite in gospodarii pot reduce costul electricitatii, deoarece incalzesc apa direct de la soare si apoi aceasta este stocata in boilere.

Panourile fotovoltaice se bazeaza pe efectul de conversie a unui foton, care la impactul cu o suprafata fabricata din materiale speciale va genera un electron. Astfel ca, prin expunerea la lumina si niste proceduri chimice se genereaza curentul electric. Acestea reprezinta o solutie economica pentru ca utilizeaza o sursa inepuizabila de energie, iar Romania este favorizata din acest punct de vedere, deoarece se gaseste intr-o zona geografica cu foarte buna acoperire solara.

Energia oferita de catre soare este folosita din ce in ce mai des si in alte domenii decat pentru productia energiei pentru locuinte. Autoritatile publice, de exemplu, au inceput sa instaleze stalpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, sa semnalizeze trecerile de pietoni cu sisteme de semnalizare alimentate de soare si lista continua. Astfel ca, datorita avantajelor pe care le reprezinta, panourile fotovoltaice sunt folosite in domenii vaste de activitate.

Dar sa revenim la ceea ce ne intereseaza pe noi, si anume cum putem sa avem facturi mai mici cu ajutorul sistemelor fotovoltaice. Avand in vedere instalarea unor asemenea panouri, cu ajutorul lumini solare vei incepe sa iti produci energia proprie. Din moment ce procesul de productie a energiei electrice incepe sa se contureze odata cu punerea in functiune a sistemelor fotovoltaice, automat nu vei mai utiliza la fel de multa energie din reteaua nationala. Iar asta inseamna ca facturile la energia electrica furnizata de catre reteaua nationala vor scadea si ele. Facturile la curent vor scadea in functie de marimea si puterea sistemelor fotovoltaice instalate. Ai posibilitatea astfel sa ajungi chiar sa fii 100% independent de reteaua nationala si sa folosesti exclusiv energia produsa de catre panourile fotovoltaice.

Daca reusesti sa ajungi la aceasta performanta, parerea mea este ca esti deja castigat. Mai presus de toate acestea, de la inceputul anului 2019 ai posibilitatea ca surplusul de energie sa il injectezi in reteaua nationala si sa primesti bani pentru energia injectata. Astfel, nu numai ca economisesti in ceea ce priveste factura la energia electrica, dar ai posibilitatea chiar sa vinzi surplusul de energie produsa de panourile tale fotovoltaice.

Persoanele care isi instaleaza sisteme fotovoltaice si aleg sa injecteze surplusul de energie in reteaua nationala se numesc, prosumatori. Pentru a deveni prosumator trebuie sa te inscrii la un instalator validat de Administratia Fondului pentru Mediu si sa depui documentele solicitate de ghidul de finantare. Dupa ce parcurgi toti pasi care iti sunt ceruti, vei avea nevoie de certificarea calitatii de prosumator si vei putea incepe sa injectezi surplusul de energie in retea, pentru care sa primesti bani.

Astfel ca avantajele instalarii unor sisteme fotovoltaice on grid sunt evidente si multiple. Cu ajutorul acestora in primul rand vei contribui activ la protectia mediului si vei putea sa iti produci singur energia de care ai nevoie. Mai presus de atat, in cazul in care ai surplus de energie, o vei putea injecta in retea si vei putea sa primesti bani pentru aceasta.