Uneori in Romania lucrurile se intampla cu intarziere (de multe ori chiar si cu cativa ani), insa exista motive pentru care ne iubim tara si continuam sa facem lucruri pentru a o dezvolta si pentru a avea un trai mai mult decat decent. In America si in multe state mai mult sau mai putin dezvoltate ale Uniunii Europene, exista cateva reglementari prin care consumatorii casnici, dar si cei industriali isi pot produce singuri energia electrica. Ba mai mult, in foarte multe state exista posibilitatea injectarii surplusului de energie in reteaua nationala si astfel, in loc sa platesti facturile pentru furnizor, primesti bani pentru ceea ce produci si pui la dispozitia altor consumatori.

 

Azi vorbim despre motivele si avantajele de a fi prosumator, cum poti sa te bucuri de acest lucru si chiar sa faci bani. Bineinteles ca va fi nevoie de o investitie, insa aceasta se va amortiza foarte repede si astfel nu vei mai avea costuri la factura pentru energie electrica.

De ce sa fii prosumator?

Un prim avantaj este faptul ca poti sa iti produci singur energia de care ai nevoie, iar de foarte multe ori cantitatea de energie electrica produsa este mai mult decat cantitatea consumata si astfel, fie poti sa stochezi aceasta energie, fie o poti injecta in reteaua nationala si alti consumatori o pot utiliza.

 

Alt avantaj al acestui lucru este faptul ca nu vei mai avea contract cu niciun furnizor si in acest fel, nu vei mai avea deloc facturi la energia electrica. In momentul in care ajungi sa fii prosumator, cheltuielile tale scad si te poti bucura de puterea soarelui in orice sezon, indiferent ca este vara sau iarna, deoarece panourile fotovoltaice au nevoie de lumina, nu de caldura.

 

Chiar daca iti produci singur energia electrica, stim ca vrei sa fii in continuare precaut, chiar daca nu mai primesti facturi. Acum trebuie sa fii atent la consumatorii casnici pentru a nu ramane fara energie, asa ca trebuie sa consumi responsabil si sa fii pregatit sa stochezi o parte din energia produsa.

Cum calculezi consumul si necesarul de energie electrica?

In primul rand trebuie sa analizezi fiecare produs din casa care functioneaza pe baza de energie electrica si fie sa faci anumite modificari, fie sa renunti la unele dintre ele. De exemplu:

  • Iluminatul – de foarte multe ori avem in casa becuri care consuma foarte multa energie. Schimbarea becurilor cu unele economice pot fi prima schimbare pe care o faci si astfel vei reduce consumul.
  • Electrocasnicele – produsele din aceasta categorie sunt cei mai mari consumatori de energie electrica. Trebuie sa stii acest lucru si sa te gandesti daca vrei sau nu sa schimbi frigiderul, masina de spalat, plita electrica sau masina de spalat vase. Pe piata gasesti electrocasnice care au un consum redus si in acest fel faci si o schimbare in casa.
  • Electronicele – toate device-urile pe care le ai in casa se afla pe locul trei in ierarhia celor mai mari consumatori de energie electrica. Calculatorul, laptopul si televizorul sunt mari consumatori de energie, asa ca de fiecare data cand nu le utilizezi, stinge-le. Nu lasa calculatorul pornit peste noapte daca nu este important, nu tine laptopul in priza daca nu il utilizezi si stinge televizorul cand mergi la culcare.
  • Climatizarea – incalzirea locuintei, dar si racirea acesteia sunt factori foarte mari care consuma o cantitate mare de energie electrica. Este important sa izolezi casa atat pe exterior, cat si pe interior pentru ca temperatura sa se pastreze mai mult timp.

5 motive sa devii prosumator:

  1. Reduci consumul de energie electrica de la furnizori si automat se reduc si facturile pe care trebuie sa le platesti. Acesta este momentul in care vei fi independent din punct de vedere energetic si vei avea facturi cu cost zero.
  2. Te folosesti de resursele naturale (soarele) pentru a-ti produce singur cantitatea de energie electrica. Nu doar ca vei produce cantitatea consumata, ci vei produce si mai mult, energie pe care o poti stoca foarte usor sau pe care o poti injecta in reteaua nationala.
  3. Reduci gradul de dependenta la retea, iar asta inseamna ca vei fi independent de orice furnizor de energie electrica si nu vei mai avea facturi.
  4. Participi activ la reducerea poluarii si astfel salvezi planeta prin atenuarea schimbarilor climatice.
  5. Contribui activ la reteaua nationala de energie electrica de fiecare data cand injectezi energie in aceasta retea din ceea ce ai produs chiar tu.

 

Acum ca ai vazut motivele si avantajele de a fi prosumator, ramane doar sa sa urmezi toti pasii necesari si sa incepi sa produci energie electrica singur si sa o oferi contra cost altor consumatori!