Atunci cand pasesti pentru prima oara intr-un domeniu, esti stingherit de fiecare situatie noua. Ai retineri in a intreba alte persoane despre diverse aspecte deoarece nu vrei sa fii privit ca fiind nestiutor. Asa ca singura solutie care iti ramane este sa cauti pe marele internet informatiile de care ai nevoie.

 

Vrei sa iti montezi un sistem fotovoltaic pe locuinta si nu stii daca sa alegi baterii vrla, baterii cu gel sau alte tipuri de acumulatori pentru stocarea energiei? Nu iti face griji daca esti confuz. Fiecare a trecut prin aceasta etapa pana sa ajunga sa cunoasca toate informatiile necesare. Ceea ce este important este faptul ca ai ajuns unde trebuie. In randurile urmatoare vei afla informatii utile care sa te ajute sa te decizi cu privire la ce tipuri de acumulatori sa achizitionezi pentru sistemul tau folovoltaic.

 

Ce semnifica VRLA

 

Abrevierea VRLA provine de la denumirea completa Valve Regulated Lead Acid si face referire la faptul ca in interiorul acestor baterii acidul este sigilat spre deosebire de modele de baterii mai vechi. De aceea, bateriile VRLA se mai pot gasi si sub denumirea de acumulatori sigilati (SLA).

 

Bateriile VRLA se clasifica in trei tipuri principale: sigilate cu celule umede VR, AGM sau gel. Dintre acestea bateriile cu gel sunt cele mai cautate la momentul actual. Bateriile cu gel contin praf de siciliu pentru a se forma un gel de consistenta mai mare, in timp ce in cazul bateriilor AGM exista o fibra de sticla dispusa intre placile de acumulatori.

 

Intretinere usoara

 

Bateriile VRLA nu au nevoie de adaugare de apa sau de actiuni de mentenanta. Ele folosesc mai putin electroliti decat bateriile auto clasice de plumb. Dintre toate tipurile de acumulatori, bateriile VRLA au nevoie de cea mai scazuta intretinere. Faptul ca acidul este sigilat in interiorul bateriei face ca acumulatorul sa poata fi asezat in orice pozitie fara riscul ca acesta sa se scurga si sa arda obiectele din jur.

 

Aplicatii

 

Prezentandu-se cu aceste avantaje considerabile legate de pozitia lor, de flexibilitatea de a fi transportate sau montate in orice pozitie, bateriile VRLA au diverse aplicatii. Ele se folosesc in sistemele barcilor, a scuterelor, a vehiculelor off-road, masini de curse, camioane sau vehicule cu sisteme Start Stop.

 

Daca tot este la moda subiectul cu masinile electrice, afla ca bateriile VRLA sunt cele care se gasesc in sistemele acestor tipuri de masini. Folosirea acestor tipuri de acumulatori in detrimentul altora conduce la reducerea costurilor de intretinere a masinii. Asa cum se stie, pentru masinile electrice platesti o data si bine. La momentul actual, modelele care se gasesc pe piata sunt peste nivelul mediu si sunt accesibile doar unei anumite categorii de persoane. Insa, o data achizitionata o astfel de masina, costurile de intretinere sunt foarte mici in comparatie cu costurile de intretinere a unui autovehicul pe combustibil.

 

De asemenea aceste tipuri de acumulatori se regasesc si in sistemele de telecomunicatie, sistemele de semnalizare pentru staiile de cale ferata, transport aerian si maritim, in sistemele de iluminat pentru situatii de urgenta, in sistemele de monitorizare pentru centrale electrice sau in sistemele de automatizare.

 

Au o durata mai lunga de viata

 

Acest sistem din bateriile VRLA s-a dovedit a fi de-a lungul timpului cel mai longeviv. Fiabilitatea si un nivel de siguranta ridicat au clasat bateriile VRLA printre primele alegeri ale specialistilor. Mai mult decat atat, bateriile VRLA se prezinta foarte bine in fata aplicatiilor ciclice. Mai exact, in situatiile extreme, bateriile VRLA fac fata cu brio descarcarilor profunde. In ceea ce priveste reciclarea, acesti tipuri de acumulatori pot fi reciclati in spatii destinate acestor sisteme.