Daca esti interesat de montarea unor sisteme fotovoltaice pe acoperisul casei tale sau chiar si in curtea casei, statul roman te ajuta sa iti fie totul mai usor. Vei primi 90 la suta din valoarea necesara pentru cumparare si instalare daca depui dosarul la timp, insa nu poti primi mai mult de 20.000 lei. Sa vedem care sunt conditiile si pasii pentru a obtine sisteme fotovoltaice cu subventie.

 

In primul  rand trebuie sa stii ca puterea minima a sistemelor fotovoltaice pe care le achizitionezi trebuie sa fie de minim 3 KW per locuinta. Astfel ca sunt perfecte sistemele care pot furniza intre 3 si 5 KW. Sunt finantate cheltuielile in legatura cu sistemul, inclusiv toate componentele acestuia, iar aici intra panourile, invertorul, sistemele de montaj si prindere, conexiunile, contor, tablou electric si asa mai departe.

 

Cu aceste sisteme, consumatorii pot deveni si prosumeri, adica , pe langa faptul ca isi produc singuri energia electrica necesara pentru consum, ei produc si energie pe care o pot distribui in retea si furnizorii de energie electrica sunt obligati sa ii plateasca pentru aceasta contributie de energie. Deci, daca iti instalezi sisteme fotovoltaice cu subventie, sau fara subventie, poti sa si vinzi energie retelei. Exista insa o limita superioara a puterii pe care o poti avea, iar aceasta limita este de 27 KW per loc de consum.

 

Prin prosumator sau prosumer intelegem acea persoana care este clientul final si detine instalatii de producere a energiei electrice sau de cogenerare a energiei electrice, dar fara sa aiba ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice. Pe scurt, el este de fapt un consumator care si produce.

 

Partea cea mai buna este ca nu mai e nevoie nici de acele aprobari lungi de sute de zile, nici de a avea o firma pentru a deveni prosumator. Orice persoana fizica poate sa faca asta si in timp foarte scurt sa devina prosumer. Gandeste-te ca inainte, un roman trebuia sa aiba cel putin o forma de organizare, de tipul PFA sau SRL pentru a putea deveni prosumer, iar autorizarea putea in unele cazuri sa dureze chiar si pana la patru ani.

 

Acum totul e mult mai rapid si mai usor, asa ca, daca esti consumator casnic de energie electrica si vrei sa iti instalezi panouri fotovoltaice, apeleaza la programul statului care iti acorda sisteme fotovoltaice cu subventie si poti deveni rapid si prosumator!

 

Gasesti in magazinul E-acumulatori sisteme fotovoltaice care pentru subventie sunt excelente, pentru ca se incadreaza peste limita inferioara de 3 KW si nu depasesc nici limita superioara. Mai jos poti sa alegi intre diferite astfel de sisteme, unele pentru acoperis de tigla, altele pentru acoperis de tabla, astfel incat sa faci cea mai potrivita alegere pentru locuinta ta.