Ne apropiem de o adevarata explozie in domeniul auto: masinile electrice. Daca pana acum am citit stiri si am auzit incolo si incoace de cateva modele lansate pe piata si testate din toate punctele de vedere, in curand vom auzi tot mai des, probabil vom si vedea din ce in ce mai mult masini electrice prin oras sau vom deveni chiar noi posesorul unei astfel de inovatii, de ce nu. Pana se vor dezvolta in Romania suficiente statii de incarcare vehicule electrice ne permitem sa discutam pe acest subiect, sa facem teste, sa ascultam sfaturile specialistilor si sa gasim avantaje si dezavantaje.

In incercarea de a vedea intotdeauna partea pozitiva din orice si de a privi mai intai lucrurile bune dincolo de cele rele, in acest articol iti prezentam cinci avantaje de necontenit ale vehiculelor electrice, subiect dezbatut intens in ultima perioada. Daca specialistii au gasit dezavantaje in aceasta privinta, urmatoarele avantaje pot sa acopere aspectele negative. Iata care sunt acestea:

Costuri de intretinere mai scazute

Achizitionarea unui vehicul electric se va resimti in buzunarul tau. Asta pentru ca aceste tipuri de masini sunt mai scumpe decat cele obisnuite, tocmai datorita avantajelor pe care le prezinta. Ceea ce este incurajator este ca dupa ce ai facut achizitia te vei putea bucura de costuri de intretinere mai scazute decat inainte.

Datorita componentelor si motorizarii diferite fata de vehiculele pe combustibil, vehiculele electrice nu au nevoie de costuri atat de mari de intretinere. Unele piese necesare pentru motoarele cu combustibil vor fi inutile in cazul celor electrice. Astfel problemele de intretinere se diminueaza.

Mai mult decat atat, daca alimentarea vechilor motoare este posibila doar in statiile de alimentare cu petrol, alimentarea vehicului electric poate fi facuta chiar si acasa. Cu ajutorul unui sistem fotovoltaic cu panouri asamblate pe acoperisul casei poti asigura necesarul de energie pentru vehicului tau, altfel spus, ii poti incarca bateriile chiar si din propria curte.

 

Lipsa zgomotului

Orasele mici care acum 10 ani erau apreciate pentru liniste, acum au devenit aproape la fel ca si orasele mari sau capitalele. Tot mai multe achizitii de masini si tot mai multa poluare fonica. Acum, fiecare familie isi permite achizitionarea cel putin a unui autoturism, iar acest fapt conduce la un zgomot infernal in orasele mari. Tot mai multi locatari de blocuri aleg sa se mute din cauza acestui tip de poluare. Un simplu exercitiu de imaginatie despre cum te-ai putea relaxa pe balcon in mijlocul unui oras in care circula doar masini electrice ne face sa vedem valoare acestui avantaj important al vehiculelor electrice.

 

Lipsa emisiilor

Daca am vorbit de poluarea fonica, este cazul sa vorbim si de poluare cu emisii. In lipsa unui motor cu ardere pe combustibil, dispare aceasta problema. Vehiculele electrice nu emit gaze si noxe, iar viitorul ar arata mai putin poluat cu o astfel de schimbare in domeniul auto.

 

Fiabilitate sporita

Cu un sistem dezvoltat din mai putine componente, autoturismele electrice sunt considerate de catre specialisti vehicule cu o fiabilitatea mai mare decat cele pe combustibil. In acest moment marii producatori lucreaza intens la acest aspect in incercarea de a aduce pe piata modele care sa sustina nevoia de energie electrica a soferilor. Testele ultimelor modele sustin faptul ca la momentul actual vehiculele electrice nu acopera  necesitatile reale. Altfel spus, un vehicul electric ar putea fi folosit pentru distante scurte, in oras, si nu pentru distante lungi.

 

Mai multa siguranta

Un alt avantaj de o reala importanta este faptul ca vehiculele electrice prezinta mai multa siguranta in cazuri de accident. Lipsa combustibilului scade riscul de incendiu sau explozie in cazul unui accident. Au existat numeroase situatii in care inflamarea combustibilului a produs daune majore sau a curmat vieti.

Toate aceste avantaje reprezinta cateva aspecte greu de contenit atunci cand vine vorba de autoturismele electrice. Pentru Romania, este nevoie de un sistem solid de statii de incarcare vehicule electrice. Daca te gandesti sa iti cumperi un vehicul electric, ceea ce poti sa faci este sa iti dotezi locuinta cu un sistem propriu de incarcare a bateriilor vehiculelor electrice. Descopera oferta din magazinul E-acumulatori!