Daca iti propui sa incepi sa iti produci energia electrica cu ajutorul sistemelor fotovoltaice on grid sau faci deja asta de ceva timp, trebuie sa stii ca incepand de anul acesta si in Romania ai sansa sa devii prosumator. Cu o centrala cu putere instalata mai mica de 27 kW, ai posibiltatea sa livrezi surplusul de energie in reteaua nationala de distributie a energiei electrice si sa primesti bani pentru aceasta.

Conform legii in vigoare, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial. Ca prim pas pentru a obtine calitatea de prosumator, este foarte util sa cititi cele mai noi reglementari in domeniu, pentru ca acolo sunt indicate modalitatile prin care poti vinde surplusul catre furnizorul de energie electrica.

Legislatia in domeniu

Intrucat producerea de energie electrica din surse regenerabile capteaza interesul si acelor clienti care au un consum redus pe care vor sa si-l acopere din surse regenerabile, a fost elaborat un cadru de reglementare specific pentru preluarea energiei electrice produse si injectate in retea.

In acest sens, la finalul anului 2018, ANRE a emis o serie de reglementari suplimentare prin care se stabilesc regulile de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile si modalitatea de achizitionare de catre furnizori a energiei livrate de prosumatori in retea.

Pentru a putea vinde surplusul de energie ca prosumator, trebuie sa deti o centrala electrica racordata, astfel incat alimentarea consumului propriu si livrarea surplusului in reteaua electrica sa se realizeze prin acelasi racord. Masurarea energiei electrice trebuie sa se faca fie printr-un contor inteligent, fie prin contoare care pot fi citite la distanta, integrabile in sisteme de masurare inteligente, deoarece trebuie sa se poata masura cat ai produs, cat ai consumat din retea si cat ai livrat in retea.

Cum obtii certificatul de prosumator?

In vederea certificarii calitatii de prosumator, trebuie sa trimiti operatorului de distributie din zona  in care se afla centrala ta, urmatoarele informatii/documente:

  1. Informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorului de distributie, si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice.
  1. Pentru persoanele fizice, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu.
  1. Pentru persoane juridice, certificatul constatator, in copie, emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului, prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica.

 

Dupa dobandirea certificatului de racordare care dovedeste calitatea ta de prosumator, vei putea vinde furnizorului energia electrica pe care o livrezi in retea, conform Normelor de achizitionare de catre furnizori a energiei livrate de prosumatori in retea. Pentru semnarea unui contract de vanzare-cumparare a energiei livrate, contacteaza furnizorul cu care ai incheiat contractul de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum si de producere unde ai centrala electrica.

Beneficiile tale ca prosumator

  1. Reduci consumul de energie electrica de la furnizori si automat se reduc si facturile pe care trebuie sa le platesti.
  1. Te folosesti de resursele naturale (soarele) pentru a-ti produce singur cantitatea de energie electrica. Nu doar ca vei produce cantitatea consumata, ci vei produce si mai mult, energie pe care o poti stoca foarte usor sau pe care o poti injecta in reteaua nationala.
  1. Reduci gradul de dependenta la retea, iar asta inseamna ca vei fi independent de orice furnizor de energie electrica si nu vei mai avea facturi.
  1. Participi activ la reducerea poluarii si astfel salvezi planeta prin atenuarea schimbarilor climatice.
  1. Contribui activ la reteaua nationala de energie electrica de fiecare data cand injectezi energie in aceasta retea din ceea ce ai produs chiar tu.