In sfarsit a venit momentul ca si in Romania (la fel ca in majoritatea statelor din lumea intreaga) sa ne putem bucura de toate avantajele sistemelor fotovoltaice si sa profitam de aceasta ocazie prin care putem sa primim bani pentru energia produsa, pe care o injectam in reteaua nationala. Ce implica statutul de prosumator si ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa alegi aceasta cale? Iti explicam totul in randurile de mai jos.
Ce este un prosumator?
Prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial. Sau in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.
Prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum si care nu beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde energia electrica produsa din acestea si livrata in retelele electrice furnizorilor de energie electrica cu care acestia, in calitate de consumatori finali, au incheiat/incheie contract de furnizare a energiei electrice, la pretul prevazut la art. 14 alin. (6^2) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Componente tehnice de care ai nevoie
Panourile fotovoltaice cu ajutorul carora se adapteaza energia solara si se transforma in curent continuu si invertor unde energia este transformata in curent alternativ, consumat local, surplusul fiind evacuata in reteaua electica de distribuite, prin bransament electric comun (consum/producere).
Care sunt cheltuielile pentru a fi prosumator?
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de autoritatile statului se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii (asa ca incepe sa strangi bani pentru un astfel de sistem care va fi foarte raspandit in viitorul apropiat).
Cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente:
- panouri fotovoltaice;
- invertor;
- materiale conexiuni;
- structura de montaj a sistemului;
- modul de comunicatie;
- contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
- tablou electric curent continuu/curent alternativ.
Cum devin prosumator?
- Aplicand pentru finantare la ”Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica”, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, emis de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
- Prin realizarea investitiei (CEF) din fonduri proprii.
- Daca doresti sa aplici pentru finantare prin “Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica”, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, emis de AFM.
Incepand cu anul 2019 este foarte usor sa fii prosumator in Romania, chiar daca inca mai sunt cateva reglementari de facut, insa daca te informezi corect, cu siguranta acest proces va fi foarte simplu pentru tine. Incepe prin a-ti face un plan, aduna informatii, incepe sa lucrezi la dosar si informeaza-te in legatura cu toate componentele de care vei avea nevoie.