Dupa ce toata vara sistemele fotovoltaice on grid ti-au satisfacut nevoia de energie si poate au furnizat chiar mai multa decat ai fi avut nevoie, cu pasi repezi se instaleaza anotimpul rece. Odata cu inceputul toamnei ai inceput si tu sa te gandesti la cum vor functiona sistemele fotovoltaice pe timp de iarna, daca vor furniza energie suficienta pentru intreaga casa si ce va trebui sa faci pentru a le intretine in aceasta perioada.

Iarna nu este un anotimp chiar atat de neprietenos cu sistemele fotovoltaice on grid pe cat am putea crede. Ne gandim poate, ca din cauza soarelui care isi arata fata mult mai rar si caldura mai deloc, panourile fotovoltaice vor fi afectate si nu vor produce la fel de multa energie. Total gresit insa acest gand, deoarece panourile fotovoltaice nu functioneaza cu caldura emanata de razele soarelui, ci cu lumina pe care acestea o transmit.

Majoritatea persoanelor se gandesc ca cel mai optim sezon din punct de vedere al producerii energiei solare este vara. Asta deoarece soarele este pe cer si incalzeste pamantul aproape 12 ore pe zi. Daca comparam iarna, cu vara, cea dintai este intr-un dezavantaj major. In realitate insa, nu este deloc asa. Un avantaj mare al iernii este zapada alba. Aceasta reflecta foarte bine lumina si astfel ajuta la imbunatatirea performantelor panourilor fotovoltaice in acest anotimp. Singurul dezavantaj din punct de vedere al absorbtiei luminii de catre panourile fotovoltaice pe perioada sezonului rece este ca se intuneca foarte repede si astfel nu au atat de mult timp sa stranga lumina soarelui.

 

Totodata, eficienta panourilor fotovoltaice poate fi optimizata pe timpul iernii. In functie de sistemul fotovoltaic ales, iarna este recomandat ca unghiul de inclinare al acestuia sa fie unul cat mai mic, pentru a obtine eficienta maxima. Este indicat un unghi de inclinare mai mic deoarece in acest anotimp soarele este situat mai jos pe cer.

Exista si sisteme fotovoltaice mai complexe, care stiu sa urmareasca singure soarele pe timpul deplasarii acestuia, dar si sisteme care permit modificarea manuala a unghiului de inclinare. Nu trebuie sa iti faci griji nici daca sistemul de panouri detinut este montat static.

Avand in vedere ca panourile sunt proiectate special pentru a suporta o anumita greutate, iar greutatea stratului de zapada nu va fi destul de mare pentru a cauza probleme nu trebuie sa iti faci griji nici din acest punct de vedere. Inainte de a le pune la vanzare, toate panourile solare fotovoltaice sunt supuse unor teste de presiune, pentru a le evalua calitatea si durabilitatea. Cu cat valoarea presiunii este mai ridicata, cu atat panourile vor fi mai rezistente la greutati.

Zapada de pe panourile solare nu va crea probleme in ceea ce priveste integritatea acestora, dar poate afecta producerea de energie, avand in vedere ca lumina nu mai ajunge pe suprafata lor. Atunci cand stratul de zapada nu depaseste 2-3 mm lumina inca mai ajunge la panouri, iar prin incalzire acestea reusesc sa topeasca stratul subtire.

Zapada poate fi indepartata de pe panouri chiar si fara interventie umana, dat fiind unghiul de inclinare al acestora. In cazul in care stratul de zapada nu este foarte mare, acesta poate aluneca pur si simplu de pe panouri si astfel dandu-le acestora acces la lumina.

In cazul in care de mai multe zile ninge abundent si stratul de zapada de pe panouri este unul destul de consistent acestea nu vor mai produce energie. In acesta caz, cand lumina nu mai ajunge deloc pe suprafata panourilor este nevoie sa intervenim si sa curatam panourile pentru a beneficia din nou de energie.  

Curatarea panourilor fotovoltaice se face foarte usor, cu ajutorul unei greble de zapada cu banda de cauciuc, special creata pentru a nu zgaria si a nu deteriora suprafata panourilor. Odata ce suprafata panourilor va fi curatata si lumina va intra din nou in contact cu acestea producerea de energie va reincepe.

Altfel spus, nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste producerea de energie a sistemelor fotovoltaice on grid pe timpul iernii daca esti un pic atent la nevoile acestuia. Deszapezirea acestora le va da posibilitatea sa functioneze si sa produca la fel de multa energie ca in restul sezoanelor.