Condusul iarna, in conditii meteo vitrege, pe drumuri inghetate si inzapezite reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru orice sofer. Pe langa ca trebuie sa isi dovedeasca abilitatile speciale de sofat pentru a tine autoturismul sub control, trebuie sa ii ofere acestuia si protectia necesara.

Temperaturile cu multe grade in minus, nu sunt cele mai bune prietene ale masinilor, iar asta schimba comportamentul vehiculelor in aceasta perioada. De aceea, orice sofer responsabil pe langa nelipsitele cauciucuri de iarna si accesorii de deszapezire a masinii, trebuie sa aiba in portbagaj redresoare auto compatibile cu modelul masinii conduse.

Un redresor auto va fi sprijinul tau cel mai de pret atunci cand esti grabit sa ajungi undeva, dar masina ta nu porneste din cauza bateriei descarcate. Din acest motiv, nu trebuie sa tratezi cu superficialitate achizitionarea unui redresor auto. Acesta trebuie sa fie compatibil din mai multe puncte de vedere cu masina ta pentru a putea fi de ajutor. Sa vedem care sunt cele mai importante 4 aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un redresor auto.

1. Compatibilitatea cu acumulatorul

Bateriile auto reprezinta o rezerva de energie necesara pentru ca masina sa functioneze in conditii optime. Bateriile pot avea caracteristici diverse, cu o tensiune diferita, de 12V sau de 24V la masinile mai mari sau la camionete.

Daca esti proprietarul unui autoturism care nu atinge marimea unui SUV, in principiu vei avea nevoie de un redresor auto de 12V. Acesta nu te va costa foarte mult si cu siguranta isi va face treaba la un nivel adecvat de performanta.

In cazul in care detii un SUV sau o camioneta, iar acumulatorul acesteia este de 24V vei avea nevoie de un redresor auto pe masura, care sa faca fata cerintelor.

Pe piata au aparut in ultima perioada si redresoare auto care pot fi folosite pentru incarcarea ambelor tipuri de baterii. Incarcarea ambelor tipuri de baterii este posibila prin schimbarea modului de alimentare in functie de tensiunea dorita, doar cu ajutorul unui buton. Acest tip de redresor auto are un pret mai mare decat cele clasice, dar totodata ofera si mai mult decat celelalte.

2. Portabilitatea

Portabilitatea este un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont avand in vedere ca mai ales pe timpul iernii bateria masinii te poate lasa oriunde. Redresorul auto trebuie sa aiba o dimensiune, o greutate si un design potrivit pentru a-l putea purta in portbagaj si pentru a-l folosi cu usurinta.

Inainte de a achizitiona un redresor auto, din punct de vedere al portabilitatii trebuie sa fi atent la doua aspecte:

  • in cazul in care alegi un redresor usor portabil trebuie sa fi atent ca acesta sa fie dotat cu maner, care sa iti permita transportul fara risc de accidentare sau scapare a acestuia;
  • in cazul in care alegi un redresor auto mai voluminos, unul pe care il vei tine in garaj de exemplu, este indicat ca acesta sa fie instalat pe niste rotite pentru a nu intampina probleme in cazul in care vrei sa il transporti;

3. Amperii de incarcare

Amperii de incarcare pot avea valori mici, medii sau mari. Aceasta valoare este cea care te intereseaza in mod special pentru a face o alegere cat mai buna in ceea ce priveste redresorul auto pentru masina ta, intrucat capacitatea unui acumulator reflecta ce cantitate de sarcina electrica este inmagazinata in bateria respectiva.

Specialistii recomanda valorile medii de 10A-12A, cu ajutorul carora incarcarea se finalizeaza in maxim 8 ore pentru o masina obisnuita. In plus, modelele cu peste 10A la incarcare se uzeaza mult mai greu, intrucat sunt puse in functiune pentru perioade mai scurte de timp.

4. Functiile si siguranta

Cele mai importante elemente ale unui redresor auto ieftin si bun sunt: ampermetrul, protectia la polarizare inversa si protectia la suprasarcina.

Ampermetrul iti arata nivelul de incarcare al bateriei, permitandu-ti sa vezi de cat timp mai este nevoie pana cand bateria se incarca in proportie de 100%.

Protectia la polarizare inversa va proteja acumulatorul in cazul in care conectezi gresit clestii la bornele plus si minus.

Protectia la suprasolicitare reprezinta o masura de siguranta pentru a-ti proteja bateria impotriva deteriorarii in cazul fluctuatiilor de tensiune.

In urma acestor sfaturi, sunt sigur ca te vei descurca de minune in alegerea unor redresoare auto adecvate pentru autoturismul tau, in functie de capacitatea si compatibilitatea cu acumulatorul masinii tale.