Protectia mediului inconjurator este principala preocupare a secolului XXI. Astfel ca, producatorii de autoturisme si-au indreptat atentia spre proiectarea a noi modele de masini hibrid sau chiar 100% electrice.

Pe starzile din Romania circula in momentul de fata cu putin peste 1000 de masini de acest fel. Dar numarul lor este intr-o continua crestere, chiar daca pretul unei asemenea masini depaseste in unele cazuri cu mult 70.000 de euro.

Pe masura ce vanzarile masinilor electrice continua sa creasca, exista implicit si o cerere mai mare de statii de incarcare vehicule electrice, deoarece alimentarea cu energie se face intr-un timp mai indelungat decat umplerea unui rezervor auto cu benzina sau motorina.

In momentul de fata, sunt trei tipuri de masini care sunt considerate electrice:

  1. Hibride conventionale – acest tip de masina are nevoie de un rezervor de combustibil fosil, dar in acelasi timp, dispune si de un motor electric, alimentat de o baterie care se incarca in urma franarii.
  1. Hibridul Plug-in – masinile de acest fel au un motor pe baza de combustibil, dar si un motor electric, care poate fi conectat si incarcat la o sursa electrica. Masina de tipul hibrid plug-in poate sa functioneze pentru o perioada scurta de timp pe baza de curent.
  1. Cu baterie electrica – acele tipuri de masini la care probabil majoritatea oamenilor se gandesc, atunci cand vine vorba de masinile electrice. Acestea functioneaza exclusiv pe baza de electricitate.

Azi, majoritatea producatorilor de masini au un astfel de model in oferta, iar o scurta cautare in online iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie in acest sens.

Masinile electrice 100%, fara un rezervor de carburant, functioneaza doar cu ajutorul energiei electrice stocate intr-o baterie reincarcabila. In locul rezervorului de carburant plin, masinile electrice dispun de o baterie plina cu energie electrica.

Bateria incarcata la o statie de incarcare speciala pentru vehicule electrice, stocheaza energia necesara motorului electric si pune in miscare rotile. Cu o baterie complet incarcata, un automobil electric are o autonomie de 400 km.

Din aceste considerente, masina electrica nu necesita ambreiaj, cutie de viteza sau teava de esapament.

Cum incarci o masina electrica?

Desi in momentul de fata incarcarea masinii electrice in oricare punct al tarii inca poate parea o provocare destul de mare, in curand se va rezolva si aceasta problema si incarcarea va fi un lucru obisnuit pentru conducatorii auto.

Cu siguranta te intrebi: adica ne vom pune masinile la incarcat la fel ca telefoanele mobile?

Raspunsul este DA. Incarcarea masinii electrice este la fel de simpla ca incarcarea telefoanelor mobile. Poti sa incarci bateria unei masini electrice la prizele traditionale, cu ajutorul carora folosesti si alte dispozitive obisnuite care necesita energie electrica. Sau poti sa folosesti un punct de incarcare dedicat acestei activitati.

Viteza de incarcare va depinde de tipul masinii si de sursa de electricitate. Atunci cand vine vorba despre viteza de incarcare, trebuie sa mentionam trei tipuri de incarcare:

  • Incarcarea lenta – aproximativ 5 ore pentru o incarcare completa a bateriei;
  • Incarcare rapida – aproximativ o ora pentru incarcarea completa a bateriei;
  • Incarcarea imediata – incarcarea completa a bateriei in doar 20 de minute;

Asa cum era de asteptat, la noi in tara, cele mai multe statii de incarcare pentru vehicule electrice sunt in Bucuresti, acestea fiind peste 100 la numar. Soferii care conduc astfel de masini, trebuie sa stie tot timpul unde le pot gasi, pentru a-si calcula aproximativ traseul si pentru a se asigura ca nu raman fara curent intre doua statii de incarcare.

In ajutorul soferilor care doresc sa stie in permanenta unde pot gasi o statie de incarcare, vine aplicatia PlugShare. PlugShare este o harta interactiva a tuturor statiilor de incarcare disponibile in intreaga lume.

De asemenea, exista statii de incarcare publice si statii de incarcare private. Cu ajutorul aplicatiei PlugShare poti vedea pe harta statii de incarcare pentru vehicule electrice care apar cu galben si statii care apar cu verde.

Cele verzi sunt statii publice, aflate in anumite benzinarii sau spatii comerciale, iar cele galbene sunt private, oferite de persoane fizice pe care trebuie sa le contactezi in prealabil.

Pentru o autonomie mai mare a masinilor electrice, avem cateva sfaturi de care orice sofer trebuie sa tina cont:

  • Sa pastreze o viteza constanta;
  • Sa utilizeze la maximum capacitatile regenerative ale automobilului electric;
  • Sa limiteze greutatea bagajelor;
  • Sa foloseasca anvelopele destinate fiecarui sezon;