Incepand cu acest an, consumatorii casnici de energie electrica ce au si instalatii mici de productie care genereaza energie mai mult decat consumul propriu, vor avea cadrul legal si posibilitatea de a vinde electricitate in retea. Dar sa vedem mai intai care este definitia legala a ceea ce inseamna sa fii prosumator.

Conform legii in vigoare, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.  

Pentru a fi prosumator trebuie sa ai echipamente de producție cu o putere de cel mult 27kW pe loc de consum. Pentru a primii bani pe energia injectata in retea, prosumatorul trebuie sa demonstreze ca este consumator de energie, iar instalatia este folosita preponderent pentru consumul sau si sa aiba montat un contor inteligent.

In cazul prosumatorului casnic care nu intentioneaza sa aplice la programul Administratiei Fondului pentru Mediu, prin care se subventioneaza cu 20.000 de lei instalarea unui sistem fotovoltaic, montarea contorului inteligent se face pe cheltuiala firmei de distributie. Daca aplica la acest program, instalarea o va face pe bani lui, nu a distribuitorului.

Principalele componente tehnice de care este nevoie pentru un sistem functional sunt: panourile fotovoltaice, cu ajutorul carora se adapteaza energia solara si se transforma in curent continuu si invertorul, unde energia este transformata in curent alternativ, consumat local, surplusul fiind evacuat in reteaua electica de distribuite, prin bransament electric comun.

Scopul principal al programului il reprezinta reducerea poluarii si emisiilor de gaze cu efect de sera, cu ajutorul panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.

Poti sa devii prosumator prin doua metode diferite:

  1. Aplicand pentru finantare la Programul privind Instalarea Sistemelor de Panouri Fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, emis de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
  2. Prin realizarea investitiei Connecting Europe Facility (CEF) din fonduri proprii care urmareste accelerarea investitiilor in domeniul retelelor de transport, energie si telecomunicatii transeuropene si mobilizarea finantarilor publice sau private.

Dupa ce ai ales metoda prin care vrei sa devii prosumator, ramane sa completezi urmatoarele formulare necesare:

  • cererea de emitere/actualizare ATR (Avizul Tehnic de Racordare) pentru racordarea producatorilor – PDF
  • chestionar energetic – PDF
  • date tehnice despre grupul de producere – PDF
  • cerere pentru incheierea contractului de racordare – PDF

Finantarea pentru acest proiect, se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, dar care sa nu depaseaca suma de 20.000 de lei. Daca exista o diferenta intre suma acordata de stat si valoarea finala a facturii, aceasta va fi suportata de beneficiarul final.

Sunt considerate eligibile, doar cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice cu puterea instalata de 3kWp, pentru puterea instalata ce depaseste 3kWp costurile vor fi suportate de solicitant.

In lista cheltuielilor eligibile se numara si: panourile fotovoltaice, invertorul, materialele conexiunii, structura de montaj a sistemului, modul de comunicatie, contorul inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic si tablou electric curent continuu/curent alternativ.

In lista cheltuielilor neeligibile, care nu vor fi subventionate gasim activitati precum: cheltuielile de proiectare, avize si acorduri, cheltuieli cu autorizatia de construire, costuri cu obtinerea avizului tehnic de racordare, tariful de racordare, costuri legate de maririea puterii instalate, cheltueli cu procedura de punere in functiune, verificarea indeplinirii conditiilor tehnice de racordare a CEF si de calitate a energiei electrice.

Acum ca am clarificat ce inseamna sa fii prosumator, daca doresti sa faci parte din categoria acestor persoane, stai pe aproape, citeste si urmatoarele articole pentru a afla toate informatiile si toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Nu uita, incepand cu anul aceste energia solara nu numai ca te scuteste de plata facturilor la diferiti furnizori, dar iti poate aduce si un venit suplimentar!