Cu ajutorul sistemelor fotovoltaice on grid, ai posibilitatea sa devii incet, incet independent de reteaua nationala de electricitate. Odata instalate panourile fotovoltaice, productia de energie incepe cu primele raze de lumina. Atunci cand lumina intra in contact cu suprafata panourilor, aceasta este transformata in energie electrica cu ajutorul careia poti sa iti alimentezi electrocasnicele.
Mai presus de simplul fapt ca energia produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice furnizeaza energie si pune in miscare electrocasnicele din casa ta, aceasta iti poate aduce si bani. Cu siguranta te intrebi cum este posibil acest lucru si ce trebuie sa faci pentru a castiga si tu bani cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Pentru a putea si tu sa primesti bani pentru energia produsa, trebuie sa urmezi cativa pasi si sa te incadrezi intr-un anumit standard.
Sa vedem in primul rand cum se numesc cei ce vand energie produsa de panourile fotovoltaice si in ce consta sa faci asta. Detinatorii de panouri fotovoltaice ce vand energie se numesc prosumatori.
Cine este prosumatorul?
Conform legii in vigoare, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.
Prosumatorii sunt cei care detin panouri fotovoltaice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum. Acestia nu trebuie sa beneficieze de sistemul de promovare prin certificate verzi. Ei pot vinde energia electrica produsa si livrata in retelele electrice a furnizorilor de energie electrica in cazul in care acestia, in calitate de consumatori finali, au incheiat un contract de furnizare a energiei electrice, la pretul prevazut.
Care sunt cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a fi prosumator?
- Activitatea ta principala nu trebuie sa fie cea de producere a energiei cu ajutorul sistemelor fotovoltaice.
- Trebuie sa ai o centrala electrica pentru producerea energiei electrice de cel mult 27 kW pe loc de consum.
- Schema electrica a centralei trebuie realizata in asa fel incat energia electrica produsa din surse regenerabile sa fie utilizata in principal pentru alimentarea consumului propriu, iar surplusul de energie electrica sa fie livrata in reteaua electrica.
- Sistemul de masurare a energiei electrice sa fie realizat fie cu ajutorul unor contoare inteligente, fie cu contoare care permit citirea de la distanta.
Care este cuantumul finantarii pentru prosumatori?
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de Autoritate se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila, pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru puterea instalata de 3kWp. Pentru puterea instalata ce depaseste 3kWp costurile vor fi suportate de solicitant.
Cheltuieli eligibile:
- Cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice, invertor, materiale de conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicatie, contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic, tablou electric curent continuu/curent alternativ.
- Cheltuieli cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentand maximum 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice.
- TVA aferenta cheltuielilor eligibile.
Cheltuieli neeligibile:
- Cheltuieli cu proiectarea;
- Avize si acorduri;
- Cheltuieli cu autorizatia de construire;
- Costuri cu obtinerea avizului tehnic de racordare;
- Tariful de racordare (costuri cu realizarea bransamentului);
- Costuri legate de marirea puterii instalate in CEF peste 3 kW;
- Cheltuieli cu procedura de punere in functiune (verificarea indeplinirii conditiilor tehnice de racordare a CEF si de calitate a energiei electrice).
Astfel ca, oportunitatea de a deveni prosumator reprezinta una dintre cele mai mari avantaje a sistemelor fotovoltaice on grid. Pe langa faptul ca prin productia de energie pentru consum propriu in cativa ani iti amortizezi investitia facuta la inceput, in cazul in care ai surplus de energie ai posibilitatea sa primesti bani pentru aceasta. Urmeaza cu incredere toti pasii care te ajuta sa devii prosumator si bucura-te de avantajele panourilor fotovoltaice!