Sistemul energetic din Romania traverseaza in momentul de fata o perioada de transformare si de adaptare la tendintele europene, adoptand o lege care creeaza un cadru legal pentru consumatorii casnici de energie electrica ce au si instalatii mici de productie care genereaza energie mai mult decat consumul propriu de a vinde electricitate in retea.

Sunt insa cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a deveni prosumator, iar in articolul de azi iti vom prezenta si detalia putin acesti pasi pentru ca tu sa ai toate informatiile de care ai nevoie si sa stii exact ce trebuie sa faci in acest demers.

Inainte de a trece la pasii necesari pentru a deveni prosumator, sa vedem ce inseamna mai exact acest lucru. Prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Este acea persoana care consuma, care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.  

Pasii pentru a deveni prosumator, accesand Administratia Fondului pentru Mediu sunt:

  1. Primul pas este sa te inscrii la un instalator validat de Administratia Fondului pentru Mediu si sa depui documentele solicitate de ghidul de finantare.
  1. Dupa depunerea documentelor necesare, Administratia Fondului pentru Mediu analizeaza indeplinirea conditiilor de eligibilitate de catre persoanele fizice inscrise de instalatori si publica lista celor acceptate pe site-ul administratiei.
  1. In 90 zile de la publicarea listelor, in cazul in care esti acceptat, este recomandat sa obtii Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la operatorul de distributie si sa-l depui la instalatorii care le introduc scanate in aplicatia informatica. In cazul in care nu prezinti acest document instalatorilor si acesta nu este introdus in aplicatia informatica in terme de 90 de zile se considera ca ai renuntat la finantare, iar aceasta va fi anulata automat.
  1. Dupa introducerea Avizul Tehnic de Racordare, aplicatia informatica va genera contractul de finantare nerambursabil. Instalatorul are obligatia de a-l lista si de a-l pune la dispozitia ta, in vederea semnarii. In termen de 8 luni de la semnarea contractului si introducerea acestuia in aplicatia informatica, impreuna cu instalatorul trebuie sa intreprinzi cateva actiuni:
  • implementarea proiectul de obtinere a certificatului de racordare;
  • in acelasi termen, incheie contractul de racordare daca este cazul;
  • se realizeaza lucrarile de racordare;
  • se realizeaza instalatii de utilizare;
  • se indeplinesc formalitatile de receptie si PIF* a sistemului fotovoltaic si de facturare si

plata a contributiei tale proprii;

  1. In pasul urmator, instalatorul trebuie sa transmita cererea de decontare la AFM, cu toate documentele care atesta eligibilitatea acestuia, precum si documentele justificative depuse de tine de la momentul inscrierii in program. Toate documentele trebuie sa corespunda cu cele scanate si cu informatiile introduse in aplicatia informatica.
  1.  Monitorizarea finantarii acordate are in vedere urmarirea respectarii unor obligatii de catre tine pe o perioada de 5 ani, precum si colectarea datelor privind functionarea sistemului fotovoltaic si energia regenerabila produsa.

Dupa ce ai parcurs fiecare dintre acesti pasi, vei mai avea nevoie de certificarea calitatii de prosumator. Pentru a primii aceasta certificare, trebuie sa transmiti operatorilor de distributie urmatoarele informatii:

  1. Informatiile privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorilor de distributie, si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice.
  1. Certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi, prin care sa dovedesti ca nu desfasori ca activitate principala producerea de energie electrica.
  1. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala derulata prin Administratia Fondului pentru Mediu.
  1. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca detii /nu detii un sistem de stocare a energiei electrice.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a devenii prosumator, atat in ceea ce priveste accesarea fondurilor din partea Administratiei Fondului pentru Mediu cat si pentru a primii certificarea calitatii de prosumator.