Meriti felicitari pentru faptul ca ai ajuns pana aici. Ai ales sa iti implementezi un sistem de producere de energie regenerabila pentru locuinta ta, iar in acest moment esti la etapa in care trebuie sa alegi acumulatorii potriviti pentru stocarea energiei. Stim ca nu este usor sa faci acest lucru mai ales daca esti abia initiat in acest domeniu, insa la finalul acestui articol te vei putea declara multumit ca ai dobandit cateva cunostinte utile in acest sens. In urmatoarele randuri vei afla informatii utile despre acumulatorii cu gel, bateriile solare de tip litiu-ion sau bateriiile AGM. Vom vorbi despre fiecare in parte si vom prezenta atat avantajele, cat si dezavantajele acestora.
Bateriile AGM
Denumirea acestor tipuri de baterii provine de la numele complet Absorbent Glass Mat. Aceste tipuri de baterii au fost folosite pentru prima data la aeronave si vehicule, iar astazi bateriiile AGM se numara printre alegerile de acumulatori in ceea ce priveste stocarea energiei electrice. Aceste baterii poarta aceasta denumire deoarece descrie principiul pe care acestea functioneaza. Bateriile AGM prezinta in compozitia lor acid, la fel ca majoritatea acumulatorilor, insa acidul din bateriile AGM este protejat de catre un suport din fibra de sticla extrem de fin, evitand scurgerile acidului.
Bateriile AGM sunt alegerea optima daca urmaresti sa cumperi o baterie cu o durata de viata lunga, cu sanse mici de interventii privind intretinerea acesteia si cu o rezistenta crescuta la temperaturi scazute. Insa chiar daca acestea rezista foarte bine la temperaturi scazute sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate si prezinta riscuri de ardere in cazuri de supraincarcare.
Mai mult decat atat, printre avantajele bateriilor AGM se numara faptul ca sunt rezistente la apa sau la vibratii, astfel incat manipularea bateriilor nu este periculoasa. In plus, pot fi depozitate fara riscuri pe perioada mai lunga de timp deoarece nu se autodescarca – rata de autodescarcare fiind intre 1 si 3% pe luna.
Bateriile Litiu – ion
Bateriile solare Litiu-ion sunt primele alegeri atunci cand vine vorba de masinile electrice deoarece litiul este cel mai usor metal. Dincolo de greutatea scazuta a metalului, litiul are alte proprietati excelente pentru a fi folosit in stocarea energiei electrice: are cel mai mare potential electrochimic si este extrem de reactiv, ceea ce inseamna ca este capabil sa stocheze mai multa energie decat alte metale.
Daca am vorbit mai devreme de bateriile AGM putem face o scurta comparatie pentru a descoperi proprietatile bateriilor cu litiu – ion in comparatie cu cele anterioare. O baterie plumb – acid are capacitatea de a stoca doar 25 Wh per kilogram, in timp ce o bateriu litiu – ion poate stoca 150 Wh de energie electrica. Altfel spus, acumulatorii cu acid au nevoie de 6 kg pentru a stoca energia pe care o baterie din litiu de un 1kg o poate stoca. Acesta reprezinta un mare avantaj.
Totusi, in cazul acestor tipuri de baterii durata lor de viata scade chiar si atunci cand nu sunt folosite. Acestea sunt mai scumpe deoarece procesul de fabricatie este cu aproximativ 40% mai costisitor. Pentru a creste durata de viata a acestor baterii solare este recomandata depozitarea lor intr-un spatiu racoros cu temperaturi de circa 15 grade Celsius. Caldura excesiva afecteaza durata de viata a acestor baterii.
Bateriile cu gel
In cele din urma aducem in discutie bateriile cu gel, o alternativa sigura la bateriile cu acid. Bateriile solare cu gel nu necesita intretineri speciale deoarece electrolitul nu se scurge. Amestecul electrolitului are loc intr-o substanta din gel, de aceea riscul scurgerii, si totodata al arsurilor cu acid este redus considerabil. Mai mult decat atat, in cazul bateriilor cu gel gazele produse in timpul incarcarii nu mai sunt emanate, ci sunt transformate in lichide, ceea ce face aceste tipuri de baterii mai sigure.
Si in acest caz eforturile de intretinere sunt mai reduse. Ceea ce trebuie sa se asigure detinatorii unor astfel de baterii este ca temperatura sa nu depaseasca 80 de grade Celsius. La fel ca celelalte baterii si cele cu gel prezinta cateva dezavantaje: sunt, de asemenea, sensibile la temperaturi ridicate si sunt mai scumpe decat cele anterioare.
Tu ce fel de baterii alegi pentru sistemul tau fotovoltaic?